Now Reading
5 книжок, які допоможуть пережити психологічну травму

5 книжок, які допоможуть пережити психологічну травму

5 книжок, які допоможуть пережити психологічну травму

Поради фахівця

 

Наша держава та ми, її громадяни, переживаємо нині надскладні часи: війна, окупація рідного міста, обстріли, вимушена евакуація, втрата рідних чи близьких людей  (цей перелік можна продовжувати) — так чи інакше зачепила кожного з нас. І всі переживання неминуче впливають на наш емоційний та психологічний стан, можуть травмувати чи призвести до депресії.

Коли у голові виникають запитання: як жити далі, де шукати сили на щоденні справи, чому все це трапляється зі мною? — саме час звернутися до літератури, яка допоможе пережити психологічний біль. Психологиня центру «Незламна» від «Фонду Маша» Елліна Ільїних радить добірку книжок про травму та її подолання. 

«Зцілення від травми», Пітер Левін

5 книжок, які допоможуть пережити психологічну травму

Пітер Левін — доктор філософії з медичної біофізики та доктор психології. Протягом кількох років він досліджував стрес і його руйнівні наслідки, одним із найперших заявив, що травми можна вилікувати. Розповідає про вроджену здатність людей перемагати потрясіння, самому надавати собі допомогу  у стресовій ситуації, а також пояснює, звідки беруться наші емоції.

Елліна Ільїних:
«Рекомендую цю книжку своїм клієнтам і всім, хто цікавиться психологією травми. Вона допоможе точніше зрозуміти природу травматичних подій та відкрити нові можливості для зцілення. Вона містить численні практичні вправи, які сприяють відновленню після травматичних переживань».

 

«Це ОК, якщо ви не ОК. Як пережити горе і втрату», Меґан Девайн

5 книжок, які допоможуть пережити психологічну травму

Авторка книжки — психотерапевт і жінка, яка пережила втрату коханого. Зі власного досвіду розповідає про невисловлену скорботу, а також про любов і зцілення. У книжці є поради, які допоможуть полегшити страждання та біль.

Елліна Ільїних:
«Ця робота розвінчує міфи про «правильний» спосіб переживання втрати й пропонує розуміння та підтримку для тих, хто стикається з горем. Авторка дає практичні поради та техніки, які допомагають пройти цей складний процес».

 

«ПТСР. Робочий зошит. Ефективні методики подолання симптомів травматичного стресу», Мері Бет Вільямс, Сойлі Пойюла

5 книжок, які допоможуть пережити психологічну травму

Робота, написана професійними психотерапевтами та експертками з травм, розповідає, що таке посттравматичний синдром і як його розпізнати. Також вона містить вправи для подолання симптомів ПТСР. Окрім цього, кілька розділів присвячені психотравмам ветеранів із досвідом бойових дій.

Елліна Ільїних:
«Книжка допоможе вам визначити тип своєї психотравми, зрозуміти зв’язок між думками та тілесними реакціями, а також навчитися протидіяти емоційним наслідкам травми. У книжці можна знайти стислий довідник із самодопомоги та терапевтичних методик для тих, хто страждає на ПТСР».

 

«Тіло веде лік. Як лишити психотравми в минулому», Бессель ван дер Колк

5 книжок, які допоможуть пережити психологічну травмуАвтор роботи — психіатр, письменник, дослідник і викладач Бостонського університету — зосереджується на вивченні травми і її наслідків, зокрема посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Він описує різні види травми та досліджує їхній вплив на мозок і тіло.

Читать также
5 книжок, які допоможуть пережити психологічну травму

Елліна Ільїних:
«Автор, відомий фахівець у галузі травматології, пояснює, як фізичні прояви травм можуть перешкоджати одужанню, і пропонує дієві методики для відновлення. Ця книжка стане незамінним ресурсом для тих, хто хоче знайти шлях до зцілення та повернення до повноцінного життя».

 

«Психологічна травма та шлях до видужання», Джудіт Герман

5 книжок, які допоможуть пережити психологічну травму

Тут йдеться про травми потерпілих від насильства, ветеранів війни, жертв політичних репресій. Американська психіатриня пропонує власну методику, як відновити зв’язки чоловіків із жінками, громади з індивідом.

Елліна Ільїних:
«Авторка нагадує, що травма — не вирок і що кожен має можливість знайти свій шлях до зцілення. Її слова, сповнені надії та співчуття, це дуже важливо для тих, хто переживає складні часи».

 

5 книжок, які допоможуть пережити психологічну травму

Елліна Ільїних
психологиня центру «Незламна» від «Фонду Маша»

«А ще б я порадила книжки Ірвіна Ялома «Питання життя й смерті» і «Ліки від кохання», Віктора Франка «Людина в пошуках справжнього сенсу» та Едіт Еґер «Вибір». У них можна знайти те, що допоможе в складні часи. Та найголовніше памʼятати, що книжка — це лише частина процесу. У такий важкий період важливо мати людину поряд, яка зможе підтримати вас».

5 1 vote
Article Rating
Какова ваша реакция?
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Влюбился
0
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Лайк
0
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Нелайк
0
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Под вопросом
0
Subscribe
Notify of
guest
0 Комментариев
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 INSIDER Усі права захищені.
Будь-яке копіювання та відтворення тексту, зокрема часткове та у будь-яких формах, без письмового дозволу правовласника заборонено.


НАШІ ПАРТНЕРИ
Depositphotos