Now Reading
Культурний вікенд: 5 нових виставок, які варто побачити в Києві

Культурний вікенд: 5 нових виставок, які варто побачити в Києві

Культурний вікенд: 5 нових виставок, які варто побачити в Києві

Виставки живопису, фотографії, графіки та скіфських скарбів — у нашому місті цими вихідними є на що подивитись! Ми зібрали 5 найцікавіших нових ескозицій, які варто відвідати.

 

«Космічна містерія життя». Іван Марчук

Понад 180 робіт авторства українського генія Івана Марчука, чиє ім’я знають у всьому світі завдяки унікальній техніці — пльонтанізму, можна побачити у Музеї історії Києва.  Серед експонатів: кераміка 1960-х років, яку митець створював за особливою технологією, ескізи з раннього періоду його творчості, пейзажі, натюрморти, кольорові прелюдії, цикли картин, а також акварельні композиції, створені художником за останні два роки — під час вимушеної еміграції через повномасштабне вторгнення Росії. Роботи для виставки надали 7 музеїв України та більше як 20 приватних колекціонерів.

Культурний вікенд: 5 нових виставок, які варто побачити в Києві

Також на експозиції можна побачити ескізи, особисті речі митця, іменну марку, усі каталоги його робіт, що видавались із 1986 року, газети, журнали, афіші тощо.

Локація: Музей історії Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7.

Коли: з 7 серпня до 29 вересня 2024 року.

Вартість: 120 грн повний квиток, 60 грн — пільговий.

 

«Мавки. Камуфляж». Олена Гром

Наступним пунктом свого мистецького маршруту радимо обрати галерею Dymchuk, де відкривається виставка української фотографки-документалістки Олени Гром. В експозиції проєкту — фото та відео, що розповідають про спільноту жінок, учасниць волонтерської групи з плетіння маскувальних сіток «Горенські Мавки». Героїні проєкту — жительки українського села Горенка Бучанського району.

Культурний вікенд: 5 нових виставок, які варто побачити в Києві

У березні 2022 року село опинилося на лінії фронту і було під постійними обстрілами. Після звільнення Київської області жінки Горенки організували волонтерську групу, і виготовляють сітки, які імітують природний ландшафт, та «кікімори» — маскувальний одяг для снайперів і розвідників.

Локація: Dymchuk Gallery, вул. Ярославська, 21.

Коли: з 9 серпня до 1 вересня 2024 року.

Вартість: вхід вільний.

 

«Постлюдина». Олена Хом’якова

Із 2 серпня у галереї Portal 11 триває персональна виставка київської художниці Олени Хом’якової. В експозиції зібрали роботи мисткині з трьох серій: “Постлюдина” (2019-2024), “Інфоманія” (2018) та “Біодинаміка” (2017-2024). Усі вони — про розвиток індивідууму, про перспективи еволюції у майбутньому.

«Можливо, у перспективі наша реальність втратить чітке розділення на цифрове та фізичне, реальне та віртуальне… Можливо, за допомогою технологій, наші нащадки стануть кіборгами з механічними імплантами, відновлюваними кінцівками та камерами, вбудованими в очі, як зображує наукова фантастика?» — розмірковує художниця.

Культурний вікенд: 5 нових виставок, які варто побачити в Києві

Тож роботи Олени Хом’якової — це роздуми й фантазії про життя людини в інформаційному просторі, про те, як інформаційна площина формує нашу реальність, як змінює нас кожної хвилини перебування у ній.

Локація: галерея Portal 11, вул. Трьохсвятительська, 11.

Коли: з 2 серпня до 25 серпня 2024 року.

Вартість: вхід вільний.

 

«Казки про кінець світу». Дмитро Красний і Міша Тарасенко

Прогулюючись літнім Києвом, зазирніть на спільну виставку Дмитра Красного і Міши Тарасенка та помилуйтеся графічними роботами й живописом.

Культурний вікенд: 5 нових виставок, які варто побачити в Києві

«Світ, який ми знали, закінчився, і ми опинилися в новому. Виявляється, апокаліпсис — це лиш концепція, що метафорично описує наші маленькі трагедії. Світи з’являються і зникають, ми залишаємось — і маємо залишатися собою. Жити повним життям, активно і творчо. Прагнути до постійного самовдосконалення і піднесення над посередністю. Навіть у найтемніші часи залишатися відкритими до нових ідей та перспектив», — так описують ідею експозиції автори.

Локація: галерея Avangarden, вул. Січових Стрільців, 23-А.

Коли: з 12 липня по 20 серпня 2024 року.

Вартість: вхід вільний.

 

«Скарби Криму. Повернення»

Ще один культурний  must visit — експозиція «Скарби Криму. Повернення».  Тут представлені 655 експонатів із чотирьох кримських музеїв, за які Україна боролася проти Росії майже 10 років у судах Нідерландів. Ці предмети відомі як «скіфське золото».  Це 2,5 тонни експонатів із золота, бронзи, дорогоцінного каміння, дерева, скла та каменю. В експозиції представлені не тільки артефакти пізніх скіфів, а й готів, сарматів, аланів, пізніх греків та гунів.

Культурний вікенд: 5 нових виставок, які варто побачити в Києві

Це пам’ять про народи, які проживали на території Криму від V століття до н.е. по VII століття н.е.

Локація: Скарбниця національного музею історії України, Києво-Печерська лавра, вул. Лаврська, 9.

Коли: з 4 липня і до остаточної деокупації Криму.

Вартість: 150 грн повний квиток, 80 грн — пільговий.

Фото: Антоніна Вишневська, Національний музей історії України, Alena Grom, пресслужби митців

5 1 vote
Article Rating
Какова ваша реакция?
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Влюбился
1
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Лайк
0
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Нелайк
0
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Под вопросом
0
Subscribe
Notify of
guest
0 Комментариев
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 INSIDER Усі права захищені.
Будь-яке копіювання та відтворення тексту, зокрема часткове та у будь-яких формах, без письмового дозволу правовласника заборонено.


НАШІ ПАРТНЕРИ
Depositphotos