Як Україна звучить у Дубаї: ексклюзивні треки Аліни Паш та фірмові «йойки» Василіси Фролової
Цікаві творчі експерименти
Минулого року київська компанія Moderza Group відкрила перший ресторан сучасної української кухні у Дубаї YOY. Як зазначають самі власники, назва ресторану – вигук «Йой!» – це прояв емоцій, насамперед захоплення. Кухня має формат open space та побудована навколо дров’яної печі, яка вважається серцем українського дому.
До речі, у закладі YOY нещодавно побувала перша леді України Олена Зеленська. Там вона мала зустріч із представницями уряду ОАЕ.
У закладі пропонують борщ із дров’яної печі, банош із каштанами, вареники з вишнею, галушки з аспарагусом та трюфельною сметаною, бринзу з варенням з ялинки та кокосове сало. Головна місія YOY – закохати в українську культуру навіть тих, хто досі не був з нею знайомий.
Втім заклад вирішив ще більше українізуватися та заповнити простір унікальною українською музикою. Така цікава ідея прийшла амбасадорці YOY, телеведучій Василисі Фроловій. А допомогти їй у цій нелегкій справі радо викликалася хіп-хоп виконавиця Аліна Паш, записавши три ексклюзивні пісні для ресторану. Зокрема співачка інтерпретувала такі народні твори, як «Ой, у лузі червона калина», «Ти ж мене підманула» та «Многая літа», які за допомогою автентичних карпатських мотивів Аліни набули нового сучасного звучання.
До того ж, фірмові джингли для музичного оформлення ресторану записав саундпродюсер Євген Філатов (The Maneken), а наспівала їх замість цілого хору, особисто Василіса Фролова.
На прохання INSIDER.UA Аліна та Василіса розповіли трохи детальніше про свої творчі експерименти та поділилися аудіотреками, аби ми й в Україні могли відчути цей «йойний» вайб!
«Якось моя подруга Василіса мене набрала і каже: «У Дубаї відкривається перший український ресторан – культурний центр та місце сили для українців. І він називатиметься YOY. У вас там же у Карпатах часто кажуть цей вигук?». І вона має рацію, часто. Тому я створила аж три YOY-хіти тільки на новий лад. Сподіваюся всі, хто почує це там, надихатимуться українцями. І нехай цей вигук YOY буде лише у позитивному контексті. І нехай звучить українське по всьому світу!» – розповідає Аліна Паш.
«Ми вирішили бути wow не тільки в межах створення нової української кухні, а й взагалі – нової української музики. Ми акцент робимо не на історії, а на майбутньому України. Коли я звернулася до Жені Філатова, щоб він нам записав якісь «йойки» (джингли), аби вони звучали поміж пісень у аудіосупроводженні ресторану, він не знав, з чиїх голосів їх узяти, я ж не мала для нього жодного референсу. Він спитав: «А можеш мені хоча б щось наспівати, щоб я зрозумів, що ти маєш на увазі?». Тоді я за допомогою аудіоповідомлення йому щось наспівала. А Женя каже: «Опа, так ти можеш стати цим голосом, давай саме ти заспіваєш декілька «йойок» і мені відправиш». І я погодилася на цю авантюру», – пригадує Василіса Фролова.
«Я записала йому декілька «йойок» з різним настроєм, а він уже з цього зробив цілий оркестр – так може тільки Женя Філатов! Тепер наші гості завжди чують всілякі джингли і ніхто не догадується, що за ними стоїть не хор, а лише Вася Фролова», – не без гумору додає вона.
А ми слухаємо треки!
«Ой, у лузі червона калина»
«Ти ж мене підманула»
«Многая літа»